Loading...

Themeluese e “Të bashkuar për Autizmin”

Një mjeke me profesion, Shpresa Xhakli erdhi në Shtetet e Bashkuara në 1986. Ajo kishte shumë plane për të ardhmen e saj, por bota e saj u shkatërrua dhe jeta e saj ndryshoi përgjithmonë kur Arben, djali i saj, u diagnostikua me Autizëm. Ajo i bëri një premtim atij dhe vetes, se do të luftonte për të dhe të tjerët. Shpresa filloi Fondacionin "Të Bashkuar për Autizmin" në Kosovë, i pari i këtij lloji në vend. Ajo ka qenë mjaft aktive në nxitjen për atë që tani është një ligj në Kosovë, për të mbrojtur fëmijët me nevoja të veçanta, ajo ndihmoi në hapjen e shkollës së parë që adreson nevojat e tyre dhe ndihmon në ngritjen e vetëdijes për këtë çështje.

Shpresa Xhakli

“Bota ime u shkatërrua dhe jeta ime ndryshoi përgjithmonë, kur në moshën dy vjeç e gjysmë, djali im Arben u diagnostikua me Autizëm. Unë i dhashë një premtim se do të luftoja për të dhe të tjerët ”

Një mjeke me profesion, Shpresa Xhakli me origjinë nga Mitrovica, Kosova erdhi në Shtetet e Bashkuara në 1986. Ajo kishte shumë plane për të ardhmen e saj në këtë vend, të mësonte anglisht dhe të kthehej në shkollën e mjekësisë, por gjërat nuk shkuan siç ishin planifikuar. Vajza e saj Adriana lindi në 1987 dhe djali i saj Arben, lindi në 1989. Pasi Arbeni u diagnostikua me autizëm, ajo filloi kërkimet për trajtime dhe ajo kurrë nuk u dorëzua. Arbeni po kalonte terapinë e të folurit, punës dhe sjelljes. Shpresa filloi organizimin e ngjarjeve për mbledhjen e fondeve për Qendrën e New England për Fëmijët me Autizëm dhe ishte në bordin e Grupit Mësimor Alpin.

Kur filloi lufta në Kosovë, Shpresa u bë pjesë e Kosova Relief Fond, një organizatë në New York. Ajo mblodhi rroba, donacione dhe sende urgjence nga fqinjët e saj dhe madje edhe shkolla e vajzës së saj në NJ. Shtëpia e saj ishte plot me refugjatë dhe familjarë. Gjatë kësaj kohe, ajo u bë anëtare e UNIFEM, një organizatë e Kombeve të Bashkuara për gratë dhe HCUND, një Komitet i Mikpritjes për delegacionet e Kombeve të Bashkuara. Ajo organizoi mbledhje fondesh për këto dy organizata për pesë vjet.

Në vitin 2009, pasi përjetoi kalimin në shtëpinë e të rriturve, të djalit të saj 21 vjeç Arbenit, ajo i dha një premtim atij dhe vetes. Premtimi i saj ishte të ndihmonte fëmijët autikë që nuk kishin fatin të jetonin në këtë vend. Ajo shkoi në Kosovë dhe solli në SH.B.A. dy psikologë për fëmijë që punuan me fëmijë autikë. Ata iu nënshtruan trajnimit në Shkollën e Mësimit Alpin në New Jersey. Shpresa kishte ngjarje për mbledhjen e fondeve në shtëpinë e saj. Paratë e mbledhura u përdorën për të blerë pajisje shkollore për 13 shkolla në Kosovë, të cilat ajo personalisht i vizitoi.

Në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit të Kosovës, ajo organizoi një seminar trajnues me Gregory Manzo MD, ku u trajnuan dyzet e pesë arsimtarë, edukatorë dhe psikologë kosovarë. Ajo dhe familja e saj dhuruan banesën e tyre në Prishtinë dhe filluan “të Bashkuar për Autizmin”. Shkolla e parë për fëmijët autikë u hap në Kosovë në 2012, duke u shërbyer 124 fëmijëve. Tani ekziston një ligj në Kosovë që mbron fëmijët me nevoja të veçanta dhe ka një nxitje për më shumë vetëdije në kujdesin diagnostik dhe shëndetësor. Ka më shumë se një mijë fëmijë me nevoja të veçanta në Kosovë. Ndihma për ta është një mision fisnik dhe Shpresa nuk mund ta ecë vetëm.